Takaisin

Työnilo syntyy asiakkaista

Jos on ulospäin suuntautunut, pitää asiakastyöstä ja rakastaa pohjoista luontoa, Lapin kutsu on voimakas. Maikku Ihamuotila tuli ja jäi Ylläkselle eräoppaaksi ja yrittäjäksi, mutta hän tekee myös paljon muuta. Hän kertoo esimerkillään, miten Lapissa pärjää.

Aktiivnen Maikku Ihamuotila Sisu Outdoorista täyttää ehkä kaikki mielikuvat, joita lappilaisista eräoppaista voisi kuvitella. Hän on energinen, positiivinen, urheilullinen, rakastaa luonnossa liikkumista, nauttii asiakaspalvelusta ja siitä, että saa täyttää vaativiakin toiveita. Tai vielä enemmän: hän haluaa jakaa osaamistaan, näyttää matkailijoille parhaimmat paikat, luoda ikimuistoisimmat hetket ja räätälöidä jokaiselle toiveiden retken.

Sisu Outdoor Äkäslompolon puolella Ylläksellä on Ihamuotilan ja Timo Karisen arktisiin luontoelämyksiin erikoistunut yritys, joka tarjoaa laadukasta ulkona liikkumista lihasvoimalla: maastohiihtoa, hiihtokoulun, lumikenkäkävelyjä, metsäsuksiretkiä, patikointeja, melontaa, pyöräilyä ja kaikkea mitä luonnossa voi tehdä. Lisäksi yrityksellä on välinevuokraamo.

– Olen iloinen, että nuoremmat sukupolvet ovat innostuneet maastohiihdosta ja haluavat oppia sitä. Siihen Ylläksen Suomen pisimmät latuverkostot tarjoavat upeat puitteet, Ihamuotila kertoo.

Pieni yritys käyttää kausihuippuina keikkayövoimaa ja työllistää tarvittaessa muiden paikallisyritysten osaajia. Yhteistyö toimii. Tilaukset voivat tulla hyvinkin nopeasti, tarpeisiin halutaan vastata.

Työ rakentuu palapelistä

Kausihuiput ja asiakasmäärien vaihtelut haastavat myös vakituisesti Lapissa asuvat, matkailutyötä tekevät miettimään työmääriään ja elinkeinoaan. Toimeentulo koostuu monesta erilaisesta työstä ja rakentuu kuin palapeli vuodenaikojen ja päivärytmin mukaan.

Se vaatii reippautta, ennakkoluulottomuutta ja ahkeruutta. Eräoppaaksi on paljon hakijoita, sillä se on haluttu ammatti. Vaikka eräopas kuvitellaan istumaan nokipannukahvien ääreen asiakkaiden kanssa ja ihailemaan revontulia, totuus on kuitenkin toisenlainen. Tästä Ihamuotila on erinomainen esimerkki.

– Päiväni voi muodostua niin, että aamulla lähden täyttämään jonkun kaupan hyllyjä, sitten siivoan mökkejä ja huollan välineitä ennen kuin lähdemme asiakkaiden kanssa eräretkelle.

– Täällä pitää olla valmis tarttumaan erilaisiin töihin ja tehdä useampaa työtä. Valitettavasti palvelualan työt eivät komeile palkkataulukkojen yläpäässä, hän toteaa. 

Kansainvälisyys kausittaista

Työtä määrittää myös kansainvälisyys. Alkukaudesta Lapin valtaavat ulkomaalaiset turistit, sitten jouluksi saapuvat myös suomalaiset matkailijat, alkuvuonna tulevat taas kansainväliset vieraat ja kevättalven Lapin valtaavat suomalaiset.  

Kieli- ja keskustelutaitoa tarvitaan, töitä saa tehdä monien kansallisuuksien kanssa ja oppia eri kulttuureista paljon. Jokainen retki ja asiakas on erilainen, se kiehtoo.

Miten työ on muuttunut vuosien myötä?

Ihamuotila toteaa, että pilvilinnoja ei kannata rakennella vaan pitää olla valmis tekemään kovastikin töitä kausien aikaan. Asiakkaat myös vaativat laatua, luksushotelleja nousee ja räätälöidyistä palveluista ollaan valmiita maksamaan.  

”Asiakkaat ovat laatutietoisia ja valmiita maksamaan hyvästä palvelusta.”

– Tänne ei myöskään enää tulla vaan bilettämään, sitä ei katsella hyvällä. Asiakkaat ovat vaativia ja laatutietoisia, joten meidän pitää olla sataprosenttisesti läsnä. Ei voi pilata väsymyksellään kenenkään häämatkan elämyksiä, nauraa Ihamuotila.  

Hänelle parasta elämystä on itse työ, harrastus, joka on muuttunut työksi. Parasta on yhä kiivetä off-pisteelle ja laskea alas ihaillen pohjoisen taivaan värejä ja luontoa. Sinne karisee väsymys ja unohtuvat työtunnit.