Takaisin

Palo tekemiseen tarvitaan

Lapin matkailun viime vuosien reipas kasvu vaatii myös paljon kausityövoimaa. Työvoimapula joissain palveluammateissa on huutava. Heli Harju Lapin Lomamatkoista kertoo, että Lapista puuttuu ikärasismi ja töitä löytyy kaiken ikäisille.

Matkailualan pitkän linjan ammattilainen Heli Harju Lapin Lomamatkoista on nähnyt matkailun suhdanteet eri vuosikymmenien aikana. Nyt eletään vahvan nousun ja kehityksen kautta, sillä suoria lentoja tulee lisää, tunnettuus on parantunut ja uusia hotelleja nousee ympäri Lapin.

– Esimerkiksi siivouspalveluissa on huutava pula työntekijöistä, joita haetaan jopa ulkomailta, sillä hotelleja rakennetaan kovaa tahtia, kertoo Harju.

Majoituksen eksoottisuus on nyt suuressa roolissa matkaa valittaessa. Mitä uniikimpi, sen kiinnostavampi ja vetovoimaisempi.

Kyky ratkaista ongelmia

Harju kertoo, että Lapissa ikä ei ole ongelma, jos on henkisesti ja fyysisesti kunnossa. Tämä onkin iloinen uutinen monelle työelämän ikärasismista kärsivälle, joka haluaa kokeilla jotain uutta ja saada vaihtelua etelän lumettomaan talveen.

– Jos työnteko kiinnostaa eikä Lappi ole tuttu, niin tervetuloa tutustumaan. Aina tarvitaan osaavaa, ammattitaitoista porukkaa, jolla on rehellinen, realistinen asenne. TE-keskus ja henkilöstövuokrauspalvelut ovat helppo tapa löytää sopivia töitä.

Kausityö on välillä hyvin hektistä ja vaatii sopeutumista, kun matkustajamäärät ovat korkeat ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Työntekijän onkin oltava hyvin joustava ja luotettava, sillä palveluasenne ja kyky ratkaista ongelmia ovat kaiken ydin. Palveluasenne merkitsee jopa enemmän kuin korkea ammattitaito.

– Asiakas haluaa tulla huomioiduksi. Hän tulee kaukaa ja haluaa, että hänet huomataan ja hänen toiveisiinsa vastataan. Kun ymmärtää asenteen, että asiakas on tärkein, niin pärjää pitkälle.

– Lappi on kiva paikka tulla töihin. Täällä on mahtava luonto, puhdas ilma ja selkeät vuodenajat. Lappilaiset ihmiset ovat ystävällisiä, auttavaisia ja rehellisiä. Rennolla ja avoimella asenteella sulaudut nopeasti joukkoon.

Kasvu tuo nopeuteen haasteita

Vuonna 2004 perustettu Lapin Lomamatkat on monipuolinen matkatoimisto, joka suunnittelee kokonaisvaltaisia elämyksiä asiakkaille mutta hoitaa myös vaikkapa pelkät matkaliput, kaiken mitä asiakas tarvitsee.

Liiketoiminta saa uutta vauhtia, sillä ensi vuoden alusta yritys on osa elämysmatkoja tarjoavaa Kon-Tiki Toursia. Harju kertoo, että saumatonta yhteistyötä on tehty jo vuosia, joten yhdistyminen kävi luontevasti.

– Lapin matkailu on kasvanut reippaasti, ja pienenä yrittäjänä on haastava kasvaa sen mukana ja päästä eteenpäin, joten yhdessä meillä on hienot mahdollisuudet tarjota uusia tuotteita ja suunnitella tulevaisuutta paremmin. Laajennumme etelään ja Järvi-Suomeen sekä tietysti maailmalle.

Matkailualalla tarvitaan kielitaitoa, valmiutta ja halua oppia sekä tarkkuutta, asiakkaan tarkkaa kuuntelua. Pitää olla hetkessä mukana ja osata reagoida asiakkaan toiveisiin. Nopeaa reagointia tarvitaankin yhä enemmän, sillä maailma on muuttunut, kaikki on online, on elettävä hetkessä ja vastattava kyselyihin nopeasti.

Harju tietää mistä puhuu, sillä hänelle työ on intohimo ja harrastus. Matkailu ei ole leipätyö vaan palo tekemiseen tarvitaan. Hän uskoo Lapin matkailun tulevaisuuteen.

– Lapin eksotiikka jaksaa kiehtoa. Ne revontulet, porot ja huskyt on koettava ainakin kerran. Silti oma lempisesonkini on Lapin kesä – sen yötön yö antaa loputonta luonnon energiaa. Toivonkin nostetta myös kesään.
”Palveluasenne merkitsee jopa enemmän kuin korkea ammattitaito.”